Из Смедерева ће на тржиште ићи само оно што је ту и направљено

ХЕСТИЛ СРБИЈА ПОРУЧУЈЕ

Ово је порука директора Хестила Србија који, у саопштењу за јавност обавештава  да се та компанија неће бавити трговином челика из Кине.

Поводом антидампинг истраге Европске комисије за период почев од 1. јула 2015. до 30. јуна 2016, а против увоза топло ваљаних производа пореклом из неколико земаља, укључујући производе српског произвођача компаније Железара Смедерево, директор Хестила у Србији, Сихаи Сонг изјавио је:
„Хестил Србија д.о.о. власник је главних средстава Железаре Смедерево д.о.о. од 1. јула 2016. године. Наведена средства се данас користе у производном процесу компаније која је члан ХБИС породице, а која је фокусирана на продају својих српских производа, и на постизање својих пословних планова заснованих на таквој производњи.
Производна средства имају годишњи капацитет од 2,2 милиона тона челика. Током протеклих година, роба произведена од стране Железаре Смедерево представљала је око 1% ЕУ тражње. Компанија Хестил остаје посвећена сервисирању купаца у ЕУ, али смо уочили потенцијал тржишта прерађивачке индустрије у Србији и у региону као своју главну развојну шансу. Географска локација наших постројења нам даје значајну предност у испуњењу наведених циљева.
Кина и Србија имају традиционално добре и пријатељске односе, и ми очекујемо да ће интензивирање економске сарадње између два народа само додатно допринети нашим развојним плановима. Пре свега, имамо велику подршку од Гувернера Провинције Хбеи, који је одлучан да доведе још кинеских инвеститора и компанија у Србију који ће, заједно са постојећом потражњом прерађивачке индустрије, даље допринети стварању предуслова за увећање продаје наших производа у Србији.
Такође, ми смо у потпуности свесни да у циљу остваривања пуне конкурентности компаније Хестил Србија, неопходно је фокусирати се на производњу високо квалитетних производа са додатом вредношћу, као што су бели лим и хладно ваљани производи које захтевају наши постојећи и будући купци.
Доласком компаније Хестил и нашим деценијским искуством, наша пажња је усмерена на увођење нових технологија у ову привредну грану, која ће заједно са професионалним и образованим кадром, верујемо, успети у задовољавању потреба прерађивачке индустрије у Србији.
За нас је од велике важности да напоменемо да ћемо током управљања производним средствима бити фокусирани на високо квалитетне производе додате вредности, а не само на топловаљани челик.
Хестеел Србија планира да ове године инвестира 120 милиона долара у своја постројења, фокусирајући се на унапређење и модернизацију функционалности опреме, као и мере оптимизације производних трошкова. Разматрали смо линију за топло поцинковање, али на крају она није укључена у план инвестиција за 2017. О томе се још увек дискутује, и не постоји план за краткорочно инвестирање. Кључне ставке овог плана капиталних инвестиција су унапређење заштите животне средине и квалитета производа, при чему не постоји план даљег увећања производних капацитета.
Ми смо опредељени за продају робе произведене у Србији, уз сво поштовање закона државе у којој послујемо, ту укључујући и законе ЕУ. Наставићемо да сервисирамо наше купце из ЕУ, упркос малом уделу на том тржишту. Како би успешно постигли наше пословне циљеве, ми смо посвећени придржавању здравих економских принципа, и очувању пословања у Србији. Хестил Србија се неће бавити трговином челика из Кине или других земаља унутар територије Републике Србије, земаља ЕУ или осталих држава у окружењу“.